LYLE WORKMAN – UNCOMMON MEASURES

Lyle Workman is een Amerikaanse gitarist, componist, sessiemuzikant en muziekproducer uit San José, Californië. Sinds hij in 1984 debuteerde als componist en gitarist op het album “Bourgeois Tagg” van rockmuzikant Brent Bourgeois en Larry Tagg is Lyle Workman voornamelijk bezig geweest als sessiegitarist en met het componeren van soundtracks voor films. Op zijn conto staan muziekscores voor films als “Superbad”, “The 40-Year-Old Virgin”, “Good Boys”, “American Reunion”, “21 & Over” en de films “Made” en “Chef” van regisseur Jon Favreau.

We ontvingen onlangs het album “Uncommon Measures” van deze ‘all-round’-muzikant en op de binnenzijde van het cd-hoesje krijgen we een blik op een grote zaal waarin een zestigtal muzikanten met hun instrument zitten. Het lijkt wel een symfonisch orkest te zijn dat instond voor de opname van de negen nummers op deze plaat. Acht daarvan werden door Lyle Workman zelf gecomponeerd en de negende compositie “Our Friendship” is er één van zijn vriend, de Britse orkestleider en pianist John Ashton Thomas.

Lyle Workman heeft als sessiemuzikant-gitarist ook meegespeeld op heel wat pop- en rockalbums van o.a. ‘Jellyfish’, Todd Rundgren, Norah Jones, Sheryl Crow, Sting en Beck. In onze contreien hoorden muziekkenners misschien ook al van hem als producer van de albums “Incredible” en “Next To Me” van de Nederlandse country- en poprockzangeres Ilse DeLange.

Zijn eerste instrumentale soloalbum “Purple Passages” verscheen in 1996 op de markt en kreeg in 2001 een vervolg met de plaat “Tabula Rasa”. Daarna was het acht jaar wachten tot 2009 vooraleer een derde album “Harmonic Crusader” uitkwam en zijn vierde soloplaat “Uncommon Measures” kwam er in 2021 zelf pas na nog eens twaalf jaar wachten. In het promotiemateriaal dat bij de plaat werd meegeleverd staat dat er exact 63 muzikanten hebben meegewerkt aan de realisatie van dit geheel instrumentale album van Lyle Workman dat volledig live werd opgenomen in de legendarische ‘Abbey Road Studios’ in Londen.

Zelf zegt hij dat hij vier jaar aan het totstandkomen van “Uncommon Measures” heeft gewerkt en tot wat die arbeid heeft geleid kunt u zelf beluisteren via de twee video’s die we hier hebben toegevoegd. Het zijn de composities “North Star” en “Noble Savage”, respectievelijk het eerste en het derde nummer op deze plaat. Andere opvallende tracks zijn het door funky blazers gedomineerde “Unsung Hero”, het melancholische, meditatieve “Labyrinth Of Love” en het hoopvolle “Rise And Shine”. Lyle Workman speelt zelf op elektrische en akoestische gitaren en op piano bij deze nummers die allemaal werden opgenomen in een magische 9 en half uur durende live sessie in de beroemde Londense studio.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Canoe Records

video